Dostarczenie wartościowego białka mięśniom przed i po treningu pozwala na ich wzmożony anabolizm oraz efektywny rozrost tkanki. Bardzo istotne są dwa czynniki – regularność spożywania protein oraz ich pochodzenie. Dzisiaj skupimy się na pochodzeniu i zaletach jednego z popularniejszych białek – białka serwatkowego.
Białko serwatki produkowane jest z mleka krowiego i jest szeroko dostępne w ofercie suplementów. Tak jak w przypadku każdej odżywki białkowej, do wyboru mamy koncentrat i izolat. W zależności od naszych preferencji oraz posiadanych środków możemy wybrać preparat o wysokim stężeniu białka (izolat posiada nawet 95%), bądź nieco mniejszym (koncentrat – około 70-85%). Trzecią, najskuteczniejszą formą jest hydrolizat białka serwatkowego, niemal błyskawicznie trafiający do ludzkiego krwioobiegu.
Białko serwatkowe charakteryzuje szybki proces wchłaniania, dlatego poleca się jego suplementację tuż przed oraz tuż po treningu. Szybko trafia na swoje miejsce i dostarcza mięśniom potrzebnych substancji anabolicznych. Po treningu działa kojąco i przeciwdziała szkodliwemu katabolizmowi.