Białko jest nieodzownym elementem diety każdego kulturysty. Powinni po nie sięgać również ci, którym zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów. Białko przyspiesza bowiem spalanie tłuszczu. Wskazać można kilka jego rodzajów. Jednym z nich jest białko kazeinowe, któremu warto przyjrzeć się bliżej.
Białko kazeinowe znajduje się w mleku. Stanowi około osiemdziesiąt procent wszystkich protein, które można w nim znaleźć. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo duża zawartość aminokwasów różnych rodzajów. Wykazuje również działanie antykataboliczne. Nie ulega również szybkiemu trawieniu przez organizm.
Paradoksalnie, zalety białka kazeinowego są jednocześnie jego wadami. Nie uleganie szybkiemu trawieniu sprawia, że niekoniecznie sprawdzi się ono po intensywnym treningu, kiedy szybkie dostarczenie aminokwasów do organizmu jest niezwykle istotne. Nie mogą tego rodzaju białka stosować również osoby, które są uczulone na laktozę. Regularne stosowanie tego preparatu może skutkować zatrzymaniem wody w organizmie.