BCAA to łatwo przyswajalne aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych. Kluczowymi w ich budowie są trzy podstawowe aminokwasy: leucyna, izoleucyna i walina. Należą do grupy egzogennej, co oznacza, że organizm nie potrafi ich sam wytwarzać. Możemy dostarczyć je sięgając po produkty pochodzenia zwierzęcego (np. w nabiale i mięsie) i roślinnego (np. w sezamie czy siemieniu lnianym). Najbogatszym źródłem są jednak odżywki białkowe.
Co ważne, BCAA to aż 35% niezbędnych aminokwasów mięśniowych. Proces katabolizacji może zachodzić w ich przypadku już w samych mięśniach. Do tego przyswajają się szybciej, niż proste aminokwasy. Stanowią jednocześnie ważne źródło energii.
W przepadku BCAA przewaga jednego z części składowych decyduje o jego zastosowaniu. Suplementy, które w swoim składzie zawierają więcej izoleucyny polecane są w trakcie treningów długotrwałych, ale o średniej intensywności (czyli treningi wytrzymałościowe). Z kolei przewaga leucyny jest korzystna dla sportowców, którzy wykonują treningi siłowe.
Suplement BCAA możemy zakupić zarówno w tabletkach, jak i w kapsułkach. Różnica polega na szybkości ich wchłaniania w organizmie. Tabletka posiada substancje zbrylające, więc będzie wolniej trawiona przez soki żołądkowe – niż np. kapsułka.