Kurkuma to roślina bardzo łatwo dostępna w naszej kuchni. W medycynie wschodniej jest ona stosowana od kilku tysięcy lat, nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim z powodu doskonałego działania prozdrowotnego. Najważniejszym działaniem kurkumy są jej właściwości antynowotworowe. Najnowsze badania wskazują, że kurkumina w niej zawarta niszczy komórki nowotworowe oraz pobudza organizm do walki z nimi. Dla osób, dla których zdrowy tryb życia jest priorytetem, cenną informacją okazuje się fakt, że kurkuma pomaga trawić białka, dzięki czemu jest dobrym dodatkiem do wszystkich potraw proteinowych. Wzmaga procesy trawienne, a więc pomaga uniknąć wzdęć, zapobiega także gromadzeniu toksyn w organizmie. Niewiele osób wie, że jest pomocna w stanach zapalnych stawów – osobom, które na taką dolegliwość się uskarżają poleca się koktajl na bazie ciepłej wody z cytryną z dodatkiem kurkumy właśnie. Uwzględnienie tej przyprawy w codziennej diecie z całą pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Dostępna jest osobno lub jako dodatek w mieszance curry, lepsza jednak jest ta pierwsza opcja.