Wśród produktów, które cenione są przez kulturystów i miłośników ćwiczeń fizycznych znajduje się serwatka. To właśnie jej spożywanie sprawia, że mięśnie zdecydowanie szybciej się regenerują, budowana jest pozbawiona tłuszczu tkanka mięśniowa.
Z białka serwatkowego sporządzane są proszki, które następnie należy rozpuścić w wodzie. To właśnie po te suplementy diety najczęściej sięgają ci, którym zależy na ładnie wyrzeźbionym ciele. Taki koncentrat jest najlepszym źródłem białka, na które zapotrzebowanie wzrasta u osób intensywnie ćwiczących.
Białka serwatkowe mogą występować pod postacią albuminy lub globuliny. To, które cząsteczki będą w nim obecne uzależnione jest od rodzaju zwierzęcia, od którego je pozyskano. Najczęściej uzyskuje się białko serwatkowe z mleka krowiego, w którym obecne są alfa laktoalbuminy oraz beta laktoalbuminy.
W koncentracie białka serwatkowego znajdziemy prawie wszystkie aminokwasy o charakterze egzogennym. Właśnie na tym polega siła tego rodzaju białek.