Białka serwatkowe są wysoko cenione zarówno przez ekspertów w dziedzinie suplementacji sportowej, jak i przez samych kulturystów. To przede wszystkim cenne źródło aminokwasów rozgałęzionych BCAA, substancji o działaniu anabolicznym, które biorą udział w tworzeniu nowych komórek mięśniowych. Białka serwatkowe są pozyskiwane na kilka sposobów, dlatego można wyróżnić kilka rodzajów białek występujących w odżywkach.
Czas przyswajania białek
Poszczególne rodzaje białek różnią się od siebie czasem wchłaniania przez organizm. Najszybciej przyswajane są izolaty białek serwatkowych – trafiają one do krwioobiegu już po kilku minutach od spożycia. Nieco później, bo po kilkunastu minutach od spożycia wchłaniają się koncentraty białek serwatkowych. Inny rodzaj białka serwatkowego – koncentrat jest wchłaniany do krwioobiegu po 2-3 godzinach od spożycia.
Aby zapewnić sobie maksymalnie długi czas działania i efektywność suplementacji, najlepiej jest wybrać odżywkę, która będzie zawierała wszystkie trzy rodzaje białek serwatkowych.