Białko należy, obok węglowodanów i tłuszczy, do podstawowych składników diety zarówno każdego zdrowego człowieka, jak i przede wszystkim sportowca myślącego poważnie o osiągnięciu sukcesu.
Każde biało składa się z aminokwasów, które stanowią materiał budulcowy dla każdej komórki w naszym ciele, zwłaszcza mięśniowej. Tak jak dom bez cegieł nie powstanie, tak nie uzyskamy zadowalających przyrostów mięśni, jeśli nie będziemy dostarczać odpowiedniej ilości białka. Zapotrzebowanie na nie u przeciętnego, pracującego przy biurku, nie ćwiczącego człowieka to około 0,8g na każdy kilogram masy ciała. Ta ilość jest niezbędna do wymiany aminokwasów w komórkach, która występuje niemal non stop w naszym organizmie. Dla osób które ćwiczą intensywnie, pracują nad tworzeniem masy mięśniowej niezbędne jest jego dodatkowe dostarczanie, którego ilość według różnych źródeł powinna mieścić się w granicy 1,5-2 gram na kg masy ciała.
Białko może być dostarczane poprzez naturalne produkty takie, jak jajka, sery, mięsa itd, jak również poprzez odpowiednio wybrane i wyselekcjonowane odżywki białkowe, bardzo popularne wśród kulturystów.