Guarana znana jest również pod innymi zdecydowanie rzadziej używanymi nazwami: gwarania, cierniopląt, paulinia. Jest to pnącze wywodzące się z Ameryki Południowej i Środkowej. Tamtejsza medycyna ludowa stosuje każdą z części pnącza, jednak w Europie szerokie zastosowanie znajdują jedynie nasiona, będące bogatą skarbnicą kofeiny., która powoduje wszechstronne zastosowanie guarany. Mieszkańcy Ameryki Łacińskiej mieszają sproszkowane ziarna z wodą lub bez traktując je jako środek przeciwbólowy, stymulujący, pobudzający siły życiowe, rozgrzewający, redukujący znacznie uczucie głodu i pragnienia, dla niektórych jest zamiennikiem środków na ból głowy. Jednak guarana najczęstsze zastosowanie znajduje przy wspomaganiu procesów odchudzania. To właśnie kofeina powoduje odchudzające właściwości tej rośliny, poprzez spalanie tkanki tłuszczowej i wydatkowanie energii przez organizm prowadzącej do redukcji masy ciała. Guarana zawiera również substancje wspomagające poprawę pamięci i koncentracji: teobrominę i teofilinę. powoduje również wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia.