W ofercie sklepów z suplementami znajdziemy różne rodzaje odżywek białkowych. Oprócz rodzaju białka, z jakiego są produkowane, różnią się także sposobem pozyskiwania. Obserwując odżywki serwatkowe, możemy wymienić izolat oraz koncentrat białka. Czym się różnią?
Przede wszystkim zawartością czystego białka. W przypadku izolatu białka serwatkowego, jest to od 85 do 98% czystego białka, co zdecydowanie wpływa na jego skuteczność i przyswajalność. Izolat polecany jest zarówno osobom, które walczą z tkanką tłuszczową i chcą przyspieszyć jej redukcję, jak i kulturystom, mającym na celu rozrost tkanki mięśniowej.
Koncentrat białka serwatkowego zawiera nieco mniejsze stężenie czystego białka, a w dodatku – wchłania się wolniej. Nie jest to jednak jego wada, ponieważ idealnie sprawdzi się jako suplementacja na noc, w połączeniu z równie wolno przyswajalnym białkiem kazeinowym. Dużym plusem białka serwatki, zarówno w izolacie, jak i koncentracie, jest duża zawartość wartościowych aminokwasów rozgałęzionych BCAA.