Każdy sportowiec, którego celem jest wypracowanie ładnej masy mięśniowej powinien sięgać po dodatkowe białko. Suplementów białkowych jest bardzo wiele. Tymczasem każdy z nas ma w lodówce jedno z najcenniejszych białek – białko jaja kurzego.
Wartości odżywcze białka
Białko jaja to produkt niskokaloryczny. Dostarczy nam jedynie szesnaście kilokalorii. Cztery gramy czystego biała, pozbawionego jednocześnie tłuszczu i węglowodanów, to największy atut jaja kurzego. Właśnie z tego powodu białko jaja uznaje się za jeden z najlepszych produktów spożywczych,po które możemy sięgać bez problemu. Dodatkowo białko pozbawione jest tak szkodliwego cholesterolu, który odnajdziemy w żółtku.
Proteiny w białkach
Osoby pracujące nad suchą masą mięśniową sięgają po białko jaja z powodu ogromnej ilości protein. W kurzym białku zawartych jest ponad sto czterdzieści różnych aminokwasów. Ich spożywanie sprawia, że organizm zdolny jest do dłuższego wysiłku. Regeneracja zmęczonych mięśni następuje zdecydowanie szybciej, unika się również bardzo przykrych zakwasów.