W zasadzie w każdej diecie znajdziemy białka jaj. Ich regularne spożywanie nie tylko dostarcza cennych substancji odżywczych, ale również pomaga w osiąganiu pięknie wyrzeźbionej sylwetki.
Białko jajka przeciętnej wielkości liczy jedynie szesnaście kalorii. Nie znajdziemy w nim natomiast tłuszczu oraz węglowodanów. Z tego powodu jest to pożywienie niemalże pozbawione wad.
Najcenniejszym składnikiem białek są zawarte w nich proteiny. Spożywając białko z jednego białka, dostarczamy sobie aż cztery gramy protein, których jakość jest niezwykle wysoka. Dodatkowym plusem jest fakt, że znajduje się w nich aż sto czterdzieści pięć różnych aminokwasów. Oprócz tego białka jaj obfitują w antyoksydanty, które skutecznie opóźniają proces starzenia się.
Kolejną cenną substancją, którą znajdziemy w białku jaja jest ryboflawina. Jej obecność w organizmie sprawia, że wszystkie procesy metaboliczne ulegają przyspieszeniu. Pomaga więc w spalaniu tłuszczu oraz budowaniu tak zwanej suchej masy mięśniowej. Z tego powodu białko jaj powinno być spożywane przez wszystkich, którym zależy na uzyskaniu ładnej rzeźby ciała.