Produkty białkowe w diecie zawodnika sportowego to dzisiaj absolutna podstawa. Oczywiście na rynku suplementów dla sportowców nie brakuje rozwiązań świetnie wykorzystujących aktualną wiedzę biotechnologiczną – większość produktów łączy w sobie już białka o różnym stopniu wchłanialności. Zastosowanie w ramach jednej odżywki proteinowej zarówno serwatki jajecznej (wchłaniającej się już po dwudziestu minutach), białka jajecznego (jest najbardziej wartościowe dla mięśni człowieka) oraz kazeiny (uwalnia się bardzo długo), pozwala znacznie poprawić efekty treningowe tak w krótkiej, jak i długiej perspektywie. Ale nie należy zapominać o naturalnych źródłach protein, które powinny być włączone do diety każdego sportowca, nawet amatora. Nabiał w dowolnej formie, a także ryby ze względu na tłuszcze OMEGA, to składniki pokarmowe bardzo korzystnie wpływające na budowę masy mięśniowej i jej utrzymanie. Dodatkowo uzupełnieniem takiej diety powinny być pełne ziarna, ciemne pieczywo, warzywa bogate w przeciwutleniacze oraz ogromna ilość spożywanej codziennie wody.